دوره MBA که مخفف عبارت Master of Business Administration است، گنجینهای متشکل از دانش و مهارتهای نوین و کاربردی است که علاوه بر کمک به ایجاد نگرش مدیریتی در افراد؛ ابزارها و تکنیکهای مورد نیاز برای رویارویی با چالشهای کسب و کار را نیز در اختیار آنها قرار میدهد. رویکرد دورههای MBA به مسائل دنیای کسبوکار، مهارتمحور است و نه پژوهشمحور. در این دورهها، به پیادهسازی طرحهای تحقیقاتی و تولید و گسترش علم پرداخته نمیشود، بلکه از آخرین دستاوردهای علمی و پژوهشی روز دنیا به منظور بهکارگیری در حل مسائل و چالشهای دنیای واقعی کسبوکار استفاده میگردد. در دوره MBA، شما علاوه بر آشنایی با مفاهیم و ساختارهای اساسی علم مدیریت، با جنبههای مختلف مدیریت یک کسبوکار مانند برنامهریزی راهبردی، مدیریت بازاریابی، مدیریت مالی، حسابداری، مدیریت منابع انسانی و مدیریت عملیات آشنا میشوید و با مطالعه عمیقتر و مهارتآموزی بیشتر در گرایش انتخابی خود، در حوزه تخصصی مورد نظرتان، حرفهای میشوید.
دنیای کنونی کسبوکار و شرایط اقتصاد جهانی، به گونهای است که فعالیت و رقابت شرکتها و سازمانها در آن به مراتب سختتر و پرتنشتر از گذشته شده است. کسب موفقیت و ماندگاری پایدار در چنین فضایی مستلزم بهرهمندی سازمانها از نیروی انسانی توانمند و بهویژه مدیرانی است که از دانش تخصصی، مهارت کاربردی و نگرش کسبوکار برخوردار باشد. بنابراین خواه در سطوح کارشناسی یا مدیریت به فعالیت در سازمانها بپردازید و خواه در زمره صاحبان کسبوکار باشید، برای موفقیت در کارراهه شغلی و یا حفظ بقای کسبوکارتان در اقتصاد رقابتی امروز، نیازمند این هستید که خود را به آخرین دانش و مهارتهای ضروری مجهز کنید. در همین راستا و با هدف ارتقای سطح آموزش عالی در فضای کسبوکار و ایجاد فرصتهای شغلی بیشتر، دانشکده مدیریت دانشگاه تهران به عنوان قطب مدیریت ایران، با بهرهگیری از حداکثر توان علمی خود و اساتید برجسته این حوزه، اقدام به برگزاری دوره MBA به صورت فشرده و در گرایشهای مختلف(استراتژی، بازاریابی، مالی و مدیریت پروژه) نموده است، تا بستر مناسبی را برای کمک به توسعه، اشتغال و بهرهوری برای صاحبان کسبوکار و مدیران سازمانها فراهم آورد.
از سوی دیگر برگزاری کلاسها به صورت همزمان حضوری و آنلاین، این امکان را برای دانشپذیران با سطح مشغلههای گوناگون فراهم میآورد تا با میل و انتخاب خود، هریک از جلسات را به صورت حضوری، در محل دانشکده مدیریت دانشگاه تهران شرکت کنند و یا از هرجای ایران یا دنیا که هستند، به صورت آنلاین به کلاسِ درحال برگزاری، دسترسی داشته باشند. همچنین قابلیت مشاهده بازپخش تمامی جلسات، باعث میشود تا دانشپذیران بتوانند جلسات برگزار شده را در هر زمان از شبانهروز که مایل هستند، مشاهده نمایند.
شرکت در این دورهها به افراد زیر پیشنهاد میشود:
دانشکده مدیریت دانشگاه تهران دورههای فشرده یکساله MBA را در ۴ گرایش ذیل برگزار میکند:
این گرایش به اصول راهبردی تجزیه و تحلیل مسائل حیاتی سازمان که توسط رهبران عالی رتبه سازمان به منظور تسلط بر منابع داخلی و خارجی انجام میشود؛ میپردازد. که شامل شفافسازی ماموریت، چشمانداز، داراییهای سازمان و گسترش برنامهها و سیاستهای سازمان در جهت اهداف بلندمدت آن، میباشد.
تحصیل در این گرایش برای دانشپذیران شرایطی را فراهم میسازد تا بتوانند با مهارت عالی، چگونگی رفتار با مشتریان را شناخته و با قدرت متقاعدسازی بالاتر برای ارتباط با مشتری آمادگی لازم را کسب کنند و قدرت درک و تحلیل شرایط بازار را پیدا کنند، و سپس راهکارهای تخمین بهرهوری برای روشهای مختلف اقدام در بازار هدف را فرا بگیرند.
این گرایش دانشپذیران را برای یادگیری و پیادهسازی نظریهها و اصول مدیریت مالی و سرمایهگذاری آماده میکند؛ همچنین به آنها آموزش میدهد که با استفاده از استراتژیهای گوناگون در حوزهی مالی؛ چگونه و در چه راستایی سرمایهگذاری کنند و یا چطور میتوانند از مشکلات مالی که ممکن است برای هر کسبوکاری پیش آید، بهسلامت عبور کنند. دانشجویان در این دوره بهجز مدیریت فرایندهای مالی، قدرت تحلیل بازارهای مالی را نیز فراخواهند گرفت.
در این گرایش به اهمیت پروژه تولید و ارائه خدمات و مدیریت آن در سطوح مختلف سازمان پرداخته میشود. دانشپذیران برای استفاده از مباحث تئوری و نظری و سپس تبدیل آن به برنامهای کاربردی و پربازده، نیاز دارند تا بدانند چگونه کار اجرایی و تولید را شروع کرده و در ادامه بر آن نظارت و مدیریت داشته باشند. افراد در این گرایش یاد میگیرند که چطور بهصورت هدفمند، برنامهای برای فاز اجرایی و هدف اصلی کسبوکار خود داشته باشند و بهطور اصولی آن را قدم به قدم پیش ببرند.
در مرکز آموزشهای کاربردی دانشکده مدیریت دانشگاه تهران؛ برنامه محتوایی دوره MBA در طول یکسال و در غالب 2 پودمان طراحی شده است.
شما به عنوان مدیر یک سازمان میبایست در وهله اول به منظور سودآوری برای سازمان خود ویژگیهای بازار و محیط اقتصادی حوزه فعالیتی خود را به درستی بشناسید . در این درس شما با مفاهیمی آشنا خواهید شد که در راستای کسب سود برای سازمان، یاریرسان شما خواهد بود؛
در ابتدا با مفاهیم و نحوه عملکرد نظام عرضه و تقاضا در بازارهای تجاری آشنا خواهید شد.
گام بعدی آشنایی با نحوه « تحلیل رفتار مصرفکنندگان در بازارهای تجاری » خواهد بود. از آنجایی که حلقه آخر زنجیر هر کسبوکاری مصرفکنندگان هستند، لذا بررسی این موضوع از درجه اهمیت بالایی برخوردار است.
در گام بعدی با شاخصهای اقتصادی خرد و کلان آشنا خواهید شد و شما را قادر خواهد ساخت که بتوانید این شاخصها را به حوزه کسبوکاری خودتان تعمیم دهید.
گام بعدی بررسی این موضوع خواهد بود که شاخصهای اقتصادی در سطح کشور چگونه و به چه میزانی بر فعالیتهای کاری شما تاثیر خواهند داشت. در قدم بعدی میآموزید که چگونه میتوانید از این المانها در جهت رشد کسبوکار خودتان استفاده کنید .
در این مرحله با تئوریهای روز مدیریتی دنیا آشنا خواهید شد و نحوه تحلیل دادههای اقتصادی را خواهید آموخت .
در گام آخر این توانایی در شما ایجاد خواهد شد که بتوانید یک چارچوب تحلیلی با استفاده از ابزارهای آماری برای سازمان خود ایجاد نمائید.
هدف از این درس آن است که به شما مبانی مورد نیاز برای اتخاذ یک تصمیم صحیح و حرفهای در حوزه مالی کسبوکارتان داده شود؛
در ابتدای امر شما اصول ارزشگذاری مالی را خواهید آموخت.
در گام بعدی با مقوله ارزش زمانی پول آشنا خواهید شد. این مفهوم از درجه اهمیت بالایی نه تنها برای کسبوکارها، بلکه برای زندگی شخصی افراد نیز برخوردار است، چرا که ارزش زمانی پول در دنیای کنونی وابسته به متغییرهای متفاوتی بوده و دائما در حال تغییر است، به همین دلیل زندگی افراد و سرنوشت بسیاری از کسبوکارها را دگرگون مینماید.
در گام بعدی با مفهوم جریان نقدی تنزیلشده ( Discounted Cash Flow ) آشنا خواهید شد. اگر سازمان شما قصد سرمایهگذاری بر روی یک پروژه و یا فعالیت اجرایی دیگر را دارد، چگونه میتوانید میزان جذابیت مالی این پروژه را به منظور سرمایهگذاری و یا عدم سرمایهگذاری بررسی نمائید؟ جریان نقدی تنزیل شده یکی از بهترین روش ها برای تعیین میزان جذابیت یک فرصت سرمایهگذاری است.
در قدم بعدی شما خواهید آموخت که چه زمانی، به چه صورتی پول خرج کنید، معاوضه انجام دهید و یا سرمایهگذاری کنید .
و در نهایت در پایان این درس قادر خواهید بود چشمانداز سرمایهگذاری و مسیر مالی صحیح سازمان خود را تبیین نمائید.
بسیاری از مواقع شما ایدههای درست و مناسبی برای شروع کسبوکار خود دارید و درصدد راه اندازی سازمان خود هستید؛ باید بدانید که این مرحله، مرحلهای حیاتی برای رشد و بقا کسبوکار شما خواهد بود. در این درس شما با هر آنچه که برای ایجاد طرح سازمان خود به آن نیاز دارید را براساس منابع و تئوریهای روز مدیریتی خواهید آموخت؛
در گام نخست با ویژگیها و ابعاد مختلف یک سازمان آشنا خواهید شد.
در گام بعدی با مقوله « ماهیت و عملکرد مدیریت » در یک سازمان آشنا خواهید شد و سطوح مختلف مدیریت در یک سازمان را خواهید شناخت.
سپس شما با نحوه صحیح تصمیمگیری در حوزه مدیریت آشنا میشوید و خطاهای رایج در تصمیمگیری مدیران را خواهید شناخت، همچنین روش جلوگیری از این نوع خطاهای مدیریتی و نیز اصلاح آنان را خواهید آموخت.
در قدم بعدی چالشهای پیش روی مدیران امروز و آینده را بررسی خواهید نمود.
در گام بعدی به بررسی و تحلیل مبانی برنامهریزی در سطح سازمان خواهید پرداخت.
گام بعدی آن است که شما با استراتژیهای مختلف طراحی سازمان آشنا شوید و به بررسی نحوه طراحی سازمان بر اساس جدیدترین تئوریهای روز مدیریتی طراحی سازمان میپردازید.
در آخرین قدم از طراحی سازمان شما باید بر شیوه اجرایی آن طرح نظارت نمائید و از صحت و درستی عملکرد آن اطمینان حاصل نمائید؛ حتی در صورت نیاز و یا عدم کارکرد درست قسمتی از سازمان آن را اصلاح نمائید؛ لذا در این مرحله به بررسی جدیدترین متدهای نظارت و بررسی سازمان میپردازیم.
هر شرکت و یا سازمانی که دارای تنها یک پرسنل باشد، به مدیریت منابع انسانی نیاز دارد . حال این موضوع در سازمان و یا شرکتها با تعداد کارکنان بالا از درجه اهمیت بیشتری برخوردار خواهد بود به گونهای که در این سازمانها بخشی را اختصاصا تحت عنوان مدیریت منابع انسانی تشکیل میدهند.
مدیریت منابع انسانی به استخدام، استقرار و مدیریت کارکنان یک سازمان میپردازد، همچنین این بخش مسئول نظارت و بهبود سیاستهای حاکم بر روابط بین کارمندان با سازمان خواهد بود. در این درس به بررسی نحوه عملکرد صحیح بخش مدیریت منابع انسانی میپردازیم؛
در این درس با آزمونهای شناسایی تیپهای روانشناسی و رفتارشناسی افراد آشنا خواهید شد. این موضوع در انتخاب شخص مناسب در فرآیندهای استخدامی به شما کمک مینماید.
نحوه مدیریت و چیدمان افراد در سازمان را خواهید آموخت.
نحوه تنظیم سیستم عملکردی پاداش و مزایا از جمله موارد دیگری است که حوزه منابع انسانی سازمان مسئول رسیدگی به آن میباشد.
نکته بسیار مهمی که در زمینه مدیریت درست کارکنان سازمان در بخش مدیریت منابع انسانی مطرح میشود آن است که تجزیه و تحلیل درستی از دادههای دریافتی در حوزه منابع انسانی صورت بپذیرد، چرا که خطای در این حیطه میتواند تبعات نامناسبی برای سازمان و افراد به همراه داشته باشد. در این درس برآنیم که شیوههای نوین و موثر تحلیل دادههای منابع انسانی را مورد شناسایی و واکاوی قرار دهیم.
در این دوره با رویکردهای جانشینپروری افراد در سازمان آشنا خواهید شد.
پس از ترک یکی از اعضا از سمت خود در سازمان مسئله بسیار مهم آن است که آن پست توسط چه کسی، با چه ویژگی هایی، پس از طی چه فرآیندی و در چه بازه زمانی مجدد پر شود.
همچنین نحوه تهیه و تنظیم رویکرد توسعه و یادگیری کارکنان، وظیفهای است که بر عهده بخش مدیریت منابع انسانی سازمان میباشد و ما در این دوره به آن خواهیم پرداخت.
بسیاری از افراد هستند که از زاویه نگاه خود دارای ایدهای نوین برای راهاندازی کسبوکار هستند. اما چگونه میشود یک ایده را از نظر پتانسیل آن برای قابلیت به اجرا درآمدن مورد ارزیابی قرار داد؟
بوم مدل کسبوکار یکی از ابزارهای بسیار کاربردی مدیریتی میباشد که این امکان را برای مدیران فراهم میآورد که قابلیت اجراییشدن ایدهها را بررسی نمایند، بهعلاوه این قابلیت را در اختیار مدیران قرار میدهد که قبل از ایجاد تغییرات در سازمان، تصویر و شمای کلی از وضعیت آتی ناشی از آن تغییرات در سازمان را ببینند .
در این درس شما با ابعاد و زاویای مختلف طراحی یک بوم مدل کسبوکار آشنا خواهید شد .
مفهوم Value proposition یا ارزش پیشنهادی را بررسی خواهید نمود و با جنبههای مختلف آن آشنا خواهید شد.
ارزش پیشنهادی در واقع در حکم یک بیانیه بازاریابی یا تجاری مطرح میگردد و بیانگر این است که چرا یک مصرفکننده میبایست محصول ما را بخرد و یا از خدمات ما استفاده نماید. به همین دلیل این موضوع نقش تعیینکنندهای در سهم بازار برای برندها مختلف دارد. در این درس به ابعاد مختلف ایجاد ، حفظ و نوآوری در ارائه ارزش پیشنهادی میپردازید.
استراتژیهای نوین مدیریت کسبوکار را مورد بررسی و تحلیل قرار خواهید داد .
در پایان این درس شما قادر خواهید بود مدل کسبوکار خود را در راستای ایدهای نوین و یا به منظور ایجاد تغییرات استراتژیک در سازمان تبیین نمائید.
بنا به دیدگاه کاتلر؛ بازاریابی، هنر کشف، خلق و ارائه ارزش، با هدف تامین نیازهای یک بازار هدف، همزمان با کسب سود است. در واقع واحد بازاریابی یک سازمان و یا شرکت به عنوان بخشی از سازمان که در بطن بازار و در بین مخاطبین قرار دارد، قبل از فروش محصول و یا ارائه خدمت به مشتری در ارتباط با آنها قرار میگیرد و نیازها و خواستههای آنان را شناسایی مینمائید؛ به همین خاطر واحد بازاریابی به عنوان طلائیه سازمان نقش کلیدی را در کسب سود و جذب سهم بازار ایفا میکنند.
در این دوره خواهید آموخت که ؛
مفهوم ارزش پیشنهادی در بازاریابی چگونه تعریف میشود، به گونهای که علاوه بر ایجاد تمایز در محصول و یا خدمت شما نسبت به رقبا، موجب برتری محصول شما نسبت به سایرین شود. همچنین نزدیک بینیهای رایج در بازاریابی که با آنها مواجه میشوید را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
بررسی شیوههای مرسوم معرفی در بازار هدف از دیگر اهداف این درس میباشد.
در ادامه به مقوله مفهوم استراتژی STP در بازاریابی خواهیم پرداخت که شامل سه مرحله ذیل میباشد؛
بخشبندی بازار ( Segmentation )
هدفگیری ( Targeting )
تعیین جایگاه در بازار هدف ( Positioning )
مفهوم آمیخته بازاریابی( Marketing Mix ) را فرا خواهید گرفت.
سپس به بررسی روش قیمتگذاری و مبانی فکری در قیمتگذاری میپردازید.
انواع روشهای تبلیغاتی و نحوه اثربخشی هر یک از آنها و نیز محیطهای ارائه تبلیغات را بررسی خواهید نمود.
بررسی مقوله پرسونای مشتری ( Persona ) در بازاریابی، از دیگر اهداف اصلی این درس میباشد.
در ادامه به شیوه صحیح بررسی تجربه خرید مشتریان، ارزیابی رضایت و یا عدم رضایتمندی آنان خواهید پرداخت.
روشهای ایجاد وفاداری در مشتریان نسبت به برند را واکاوی خواهید نمود.
همچنین در این درس عوامل از دست دادن مشتریان و نیز نحوه مدیریت انواع مشتریان را فرا خواهید گرفت.
سرعت تغییرات دنیای امروز به گونهای است که دیگر بر هیچ کس پوشیده نیست. در این دنیای پرتلاطم یکی از ارکانی که تغییرات بسیاری پس از شکلگیری خود در دنیا به جا گذاشته، اینترنت است. تاثیرات این مقوله وارد دنیای تجارت نیز شده است و ابعاد مختلف آن را تحت تاثیر قرار داده و باعث خلق مفهوم جدیدی به نام تجارت الکترونیک گشته است .
تجارت الکترونیک به معنای خرید و فروش کالاها و خدمات یا انتقال وجوه یا دادهها از طریق یک شبکه الکترونی می باشد. همانطور که میدانید لازمه بقای یک کسبوکار، پویایی آن است؛ بنابراین بهرهمندی از ابزار تجارت الکترونیک نیاز همه کسبوکارها در دنیای امروز میباشد، در این درس سعی شده تا آنچه از تجارت الکترونیک که به منظور رونق کسبوکارها مورد نیاز است، گردآوردی شود.
در این درس شما؛ با اصول صحیح بهینهسازی موتورهای جستجو (seo) و نحوه پیادهسازی آن آشنا خواهید شد.
آشنایی با نحوه طراحی بوم مدل کسبوکار برای کسبوکارهای بر پایه تجارت الکترونیک، از افداف اصلی این درس میباشد.
تعاریف، مفاهیم و ابزارهای دیجیتال مارکتینگ از دیگر سرفصلهایی است که در طول این دوره به آن میپردازید.
با مفهوم Persona آشنا خواهید شد و شیوه صحیح به کارگیری آن را خواهید آموخت.
استراتژِیهای طراحی پرسشنامه را بررسی و تحلیل خواهید نمود.
انواع و اقسام رسانه در بازاریابی دیجیتال را مورد بررسی قرار خواهید داد.
همچنین بررسی انواع استراتژیهای تولید محتوا، از اهداف نهایی این درس خواهد بود.
دنیای استراتژی کسبوکار کاملا پویا و در حال گذار است. آنچه که قبلا کار میکرد و نتیجه مطلوبی نیز در پی داشته لزوما امروزه جوابگوی نیازها نیست.
مدیریت استراتژیک را میتوان برنامهریزی، نظارت، تجزیه و تحلیل و ارزیابی مستمر نیازهای یک سازمان برای دستیابی به اهداف و مقاصد سازمان تعریف نمود.
این دوره شما را برای ایجاد استراتژی رقابتی در عصری آماده میکند که شرکتهای نوین با سرعتهای بسیار بالا سهم عمده بازار را در دست میگیرند.
این درس شما را برای چالشهای تدوین و اجرای استراتژی تجاری در عصر حاضر آماده مینماید .
خواهید آموخت که چگونه ایدههای قدیمی استراتژی را بشناسید و در تبیین استراتژی خود از آنها بپرهیزید و از ایدههای نوآورانه و کارآمد استفاده نمائید.
تعریف ماموریت سازمان و نیز چشمانداز آتی سازمان از دیگر مقولاتی است که پس از گذراندن این درس قادر خواهید بود با توجه به آینده متصور برای سازمان خودتان آن را طبق اصول مدیریت استراتژیک تبیین نمائید.
تعیین اهداف کوتاه و بلندمدت در راستای هدف استراتژیک سازمان و نیز تصمیم گیری در خصوص میزان منابع در اختیار هر یک از این اهداف توسط بخش مدیریت استراتژیک سازمان تدوین میشود که به صورت مفصل به آن میپردازیم.
هر سازمانی به منظور توسعه و پویایی خود نیازمند برقراری ارتباط با سایر سازمانها، ارگانها و حتی افراد است؛ لذا انجام صحیح و موفق مذاکرات تجاری برای یک سازمان نقش حیاتی دارد. به همین منظور در این درس جنبههای مختلف این موضوع را بررسی مینمائیم؛
در این درس، مفاهیم، مبانی و نیز اجزای اصلی تشکیلدهنده یک مذاکره تجاری را از دیدگاه علمی بررسی خواهید نمود.
تجزیه و تحلیل انواع مذاکرات تجاری؛ مذاکرات میان سازمان و شرکتها، مذاکرات استخدامی، مذاکرات فیمابین بدهکار و بستانکار و … از بخشهای اساسی این درس است.
آشنایی با انواع مدلهای ذهنی در هنگام مذاکره نیز از دیگر مباحثی است که در این دوره به آن پرداخته میشود.
بسیاری از مواقع شما ایدههای درست و مناسبی برای شروع کسبوکار خود دارید و درصدد راه اندازی سازمان خود هستید؛ باید بدانید که این مرحله، مرحلهای حیاتی برای رشد و بقا کسبوکار شما خواهد بود. در این درس شما با هر آنچه که برای ایجاد طرح سازمان خود به آن نیاز دارید را براساس منابع و تئوریهای روز مدیریتی خواهید آموخت؛
در گام نخست با ویژگیها و ابعاد مختلف یک سازمان آشنا خواهید شد.
در گام بعدی با مقوله « ماهیت و عملکرد مدیریت » در یک سازمان آشنا خواهید شد و سطوح مختلف مدیریت در یک سازمان را خواهید شناخت.
سپس شما با نحوه صحیح تصمیمگیری در حوزه مدیریت آشنا میشوید و خطاهای رایج در تصمیمگیری مدیران را خواهید شناخت، همچنین روش جلوگیری از این نوع خطاهای مدیریتی و نیز اصلاح آنان را خواهید آموخت.
در قدم بعدی چالشهای پیش روی مدیران امروز و آینده را بررسی خواهید نمود.
در گام بعدی به بررسی و تحلیل مبانی برنامهریزی در سطح سازمان خواهید پرداخت.
گام بعدی آن است که شما با استراتژیهای مختلف طراحی سازمان آشنا شوید و به بررسی نحوه طراحی سازمان بر اساس جدیدترین تئوریهای روز مدیریتی طراحی سازمان میپردازید.
در آخرین قدم از طراحی سازمان شما باید بر شیوه اجرایی آن طرح نظارت نمائید و از صحت و درستی عملکرد آن اطمینان حاصل نمائید؛ حتی در صورت نیاز و یا عدم کارکرد درست قسمتی از سازمان آن را اصلاح نمائید؛ لذا در این مرحله به بررسی جدیدترین متدهای نظارت و بررسی سازمان میپردازیم.
شما در این درس خواهید آموخت؛
چگونه در هنگام مواجه با تنگناها از تکنیکهای حل مسئله در جهت پیشبرد اهداف استراتژیک سازمان استفاده نمائید.
آموزش مهارتهای عملی در طراحی کار پویا و بهبود مستمر عملکرد سازمان از طریق اتوماسیون و بازسازی فرآیند کسبوکار به چه ترتیب است.
تحلیل درست مفهوم آیندهنگری استراتژیک چه مراحلی دارد؛
افراد دارای تفکر استراتژیک قادر به آیندهنگری نسبت به مشکلات احتمالی آتی خواهند بود و در پی طرحریزی برنامههای جایگزین خواهند بود. در این درس ما در صدد آنیم که یک ذهنیت آیندهنگر استراتژیک را در مدیران ایجاد نمائیم.
بررسی شیوههای تحلیل اطلاعات از دیدگاه استراتژیک مدیریتی نیز از جمله مباحثی است که در این درس به آن پرداخته میشود.
چگونه یک فرهنگ سازمانی پایدار را برای سازمان خود تنظیم نمائید.
همانطور که در درس مدل کسبوکار به آن پرداختیم؛ بوم مدل کسبوکار، ابزار مدیریتی بسیار مناسبی برای تحلیل ایدههای تجاری شروع کسبوکار و نیز اعمال تغییرات در سازمانها میباشد . در این درس گامی فراتر میگذاریم و به مطالب زیر میپردازیم؛
طراحی و تدوین یک بوم مدل کسبوکار را بر اساس دیدگاه آستر والدر بررسی خواهید کرد.
شیوهها و تکنیکهای بررسی یک بوم کسبوکار را از نظر اطلاعات فنی و مالی خواهید آموخت.
روشهای پیادهسازی و اجرایی نمودن بوم کسبوکار را فرا خواهید گرفت.
روشهای نظارت بر اجرای صحیح و اصلاح ایرادات بوم مدل کسبوکار دیگر مطلبی است که به آن پرداخته میشود.
پیشرفت دانش در عرصههای مختلف سبب گردیده جهان امروز در همه زمینهها دائما آبستن تغییرات متعدد و متفاوتی باشد؛ این موضوع در دنیای کسبوکار از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است چراکه اگر یک سازمان نتواند رویکرد مناسبی در مواجه با تغییرات ایجاد شده اتخاذ نماید میتواند منجر به از بین رفتن خود سازمان هم بشود .
در این درس فرا خواهید گرفت که هر تغییری که ایجاد میشود چه تبعاتی را میتواند به دنبال داشته باشد و چگونه و به چه میزانی بر فعالیت سازمان شما تاثیرگذار خواهد بود.
خواهید آموخت که در مواجه با تغییرات مختلف با توجه به شرایط ایجاد شده چه رویکردی را اتخاذ نمائید که تامینکننده اهداف استراتژیک سازمانتان باشد .
در افقی وسیعتر خواهید آموخت که چگونه آغازگر نغییرات باشید به گونهای که اهداف استراتژیک سازمانتان را محقق نماید. این تغییرات میتواند در سطح سازمان باشد و یا گستردهتر از آن در سطح روابط شما با سایر سازمانها و یا حتی تغییرات دگرگون ساز در بازار هدف حیطه فعالیتی شما باشد .
چگونه تبعات ناشی از عملکرد نادرست بخشی از بدنه سازمان را دریابید و آن را به صورت حرفهای مدیریت و اصلاح نمائید.
داشتن یک برنامه استراتژیک توسعه یافته و مدون الزاما به معنای موفقیت آن برنامه نخواهد بود، بلکه یک برنامه استراتژیک تنظیم شده، زمانی میتواند به موفقیت ختم شود که؛ در وهله نخست پس از تنظیم سند، در اجرا و پیادهسازی آن دقت بسیاری شود و در قدم بعد بر تکنیکها و شیوه اجرایی آن کنترل و نظارت دقیقی صورت پذیرد.
اجرا و کنترل در برنامههای استراتژیکی که بر مبنای نوآوری تبیین شدهاند و قرار است در یک محیط پیچیده به اجرا دربیایند از اهمیتی دو چندان برخوردار است؛ لذا در این درس مجموعهای از تکنیکها و راهکارها را در زمینه پیادهسازی و کنترل استراتژیک خواهید آموخت.
شما در این درس با روشهای پیشبینی و مقابله با ریسک و خطرات تهدیدکننده در مسیر اجرای سند استراتژیک آشنا خواهید شد.
خلق هدف در مسیر پیادهسازی استراتژی؛ به عنوان یک تکنیک برای کنترل سلامت مسیر اجرای استراتژی مورد استفاده قرار میگیرد. به همین منظور شما در این درس شیوه استفاده از این تکنیک را خواهید آموخت.
مهارت همگامسازی فرهنگ سازمانی در راستای اجرای سند استراتژیک، دیگر مهارتی است که آموزش خواهید دید.
همچنین شیوههای تبیین شاخصهای پایش صحت و سلامت اجرای برنامه استراتژی نیز از جمله مهارتهای است که در این درس به آن خواهید پرداخت.
آنچه که شما در درس استراتژیهای بازاریابی خواهید آموخت؛
در این درس به بررسی استراتژیهای نفوذ و توسعه کسبوکارها در بازار خواهید پرداخت.
مفهوم هوش بازاریابی را مورد واکاوی قرار میدهید و نحوه بهکارگیری آن را در بازارهای مختلف تجاری بررسی خواهید کرد.
از دیگر مباحثی که در این دوره به آن میپردازید روشهای ایجاد یک بازاریابی رابطهمند با مشتریان در کسبوکارهای مختلف است.
مزایا و نحوه عملکرد کانالهای بازاریابی را در این مبحث بررسی خواهید نمود.
مفهوم انحصار در بازارهای تجاری و نیز روشهای انحصاری کردن سهم بازار را در میان انبوه رقبا مورد بررسی قرار میدهید.
بخش فروش یک سازمان، با تمرکز بر کالا و محصولات موجود و با استفاده از تکنیکهای فروش و نیز تبلیغات پیشبردی نهایتا به فروش محصول به مشتری میرسند و بدین گونه برای سازمان سودآوری میکنند.
در این مبحث به بررسی مقوله « هوش فروش » میپردازید.
با روشهای تبیین یک برنامه فروش موثر آشنا خواهید شد.
ابزارها و تکنیکهای تحلیلی فروش را آموزش خواهید دید.
نحوه همگام و همسوسازی برنامه فروش را با اهداف برندینگ سازمان فرا خواهید گرفت.
ضروریات بودجه و توسعه از دیگر مطالبی است که به آن پرداخته خواهد شد.
مدیریت برند مفهوم گستردهای است که برای توصیف استراتژیهای بازاریابی برای حفظ، بهبود و ایجاد آگاهی نسبت به ارزش و شهرت گستردهتر یک نام تجاری و محصولات آن در طول زمان استفاده میشود. حال در این درس به بررسی ابعاد مختلف مدیریت برند یک فعالیت تجاری میپردازیم؛
در این دوره با مفهوم برند، هویت برند و جنبههای متنوع ساختاری آن آشنا خواهید شد.
بررسی مفهوم برندسازی شخصی ( Personal branding ) و روشهای ساخت برند شخصی از جمله مواردی است که در این درس به آن پرداخته میشود.
شرایط ایجاد سفری جذاب و خلاق برای مشتریان را بررسی خواهید نمود.
استراتژیهای خلق، مدیریت و هدایت برند را فرا خواهید گرفت.
به استراتژیهای تبلیغات تاثیرگذار در جهت اهداف برندینگ خواهید پرداخت.
چگونگی تنظیم رفتار یک برند در بازارهای تجاری را میآموزید.
همچنین با شاخصهای تشخیص کیفیت و سلامت یک برند آشنا خواهید شد.
نحوه ارزشگذاری برندها نیز از جمله مباحث دیگری است که در این دوره به آن پرداخته میشود.
همواره داشتن اطلاعات نقش کلیدی در درک شرایط در موقعیتهای مختلف دارد و باعث میشود که بتوانیم تصمیمهای صحیح مبتنی بر شرایط بگیریم. در مدیریت کسبوکار نیز همینطور است، داشتن اطلاعات به روز از شرایط بازار حوزه فعالیت کسبوکار، امری بسیار مهم تلقی میشود.
تحقیقات بازار؛ با استقاده از شیوههای نوین علمی گردآوری اطلاعات؛ به جمعآوری اطلاعات مشتریان ما در بازار هدف میپردازد، لذا در این بخش با جنبههای مختلف تحقیقات بازار آشنا خواهیمشد؛
در این درس با انواع روشهای مختلف تحقیقات بازار آشنا خواهید شد.
خواهید آموخت که چگونه از جوامع بسیار بزرگ مشتریان، نمونه بگیرید و شرایط بررسی هر یک چگونه خواهد بود.
روشهای تحلیل دادههای دریافتی به چه صورت است و اینکه چگونه دادههای خام را به اطلاعات ارزشمند و اثربخش تبدیل کنید.
ابعاد و جنبههای مختلف یک پرسشنامه موثر را بررسی خواهید نمود و شرایط تدوین پرسشنامه اصولی و صحیح را واکاوی خواهید کرد.
با روشهای تحلیل گزارشات حاصله از تحقیقات بازار آشنا خواهید شد .
نرمافزارهای کاربردی حوزه تحقیقات بازار را خواهید شناخت و نحوه کار و استفاده از موثرترینهای آنان را خواهید آموخت.
و در آخر خواهید آموخت که چگونه یک طرح تحقیقاتی مناسب را تدوین و به اجرا درآورید.
مسئله سرمایهگذاری همواره امری چالشبرانگیز برای صاحبین کسبوکار بوده است. این چالشها تنها مختص واحدهای تجاری کوچک نبوده، بلکه پیش روی شرکتهای کلان سرمایهگذاری نیز میباشد. مسائلی نظیر اینکه کجا سرمایهگذاری کنند، چگونه به تعهدات خود عمل کنند و اینکه چه میزان از ریسک را متقبل شوند.
این درس به شما کمک میکند تا مهارتهای لازم جهت سرمایهگذاری در بازارهای مالی که به آن نیاز دارید را کسب نمائید.
شما پس از گذراندن این درس قادر خواهید بود ارزش یک سبد سرمایهگذاری را با در نظر گرفتن هزینههای معامله و نمایندگی محاسبه نمائید.
چگونگی استفاده از ابزارهای تجزیه و تحلیل دادهها برای انجام یک تحلیل سناریویی از تغییرات در ارزش سبد سرمایهگذاری را خواهید آموخت .
بررسی روشهای شناسایی و ارزیابی ریسکهای سرمایهگذاری از جمله مفاهیم تدریسی این درس میباشد.
بررسی راهکارهای توسعه اقدامات مدیریت ریسک در استراتژیهای انتخاب شده و ارزیابی اثربخشی آنها با توجه به هزینههای اجرا از دیگر مواردی است که در این درس به آن میپردازید.
مهارت ارزشگذاری و تحلیل مالی یکی از مهارتهای اساسی مورد نیاز مدیران میباشد؛ این مهم در موفقیت یک کسبوکار تاثیر بسزایی دارد. مدیران با فراگیری دانش مربوط به این مهارت قادر خواهند بود علاوه بر تحلیل درست صورتهای مالی، ارزش سرمایهگذاری پروژههای مختلف را از چشمانداز دقیق و وسیعتری بررسی نمایند.
شما در این درس؛
با انواع شاخصهای بازدهی سرمایه آشنا خواهید شد، مانند؛
شاخصهای IRR ,APR,IRRE
مفهوم بازگشت سرمایه و شاخصهای آن را مورد بررسی و تحلیل قرار خواهید داد.
روندهای سودآوری سازمان و نیز بررسی مفاهیمی چون؛ سود خالص، سود عملیاتی، سود قبل از مالیات و… از مواردی هستند که در این درس خواهید آموخت.
با نحوه و شیوههای بررسی و تحلیل جریانات نقدی سازمان آشنا خواهید شد.
نظارت و کنترل سرمایه در گردش سازمان را بررسی خواهید نمود.
همچنین در این دوره با نحوه بررسی و تحلیل روشهای استخراج جریانات نقدی از فعالیتهای مختلف سازمان آشنا خواهید شد.
هر کسبوکار و یا سازمانی برای تامین امکانات و منابع مورد نیاز پروژههای خود نیازمند سرمایه میباشد، همین امر سبب شده تا بخش مهمی در سازمانها تحت عنوان « تامین مالی» ایجاد گردد و نیز روشهای متنوعی به منظور تامین سرمایه مورد نیاز شرکتها به وجود آید. در این درس با الگوهای تامین مالی برای یک سازمان آشنا خواهید شد.
شما در این درس با انواع بازارهای مالی و نقش هر یک در تامین سرمایه آشنا میشوید.
تامین مالی از طریق تغییر مالکیت و مزایا و معایب این روش را خواهید آموخت.
با شیوههای تامین مالی بینالمللی آشنا میشوید.
روشهای تامین مالی به شیوه اسلامی نیز از دیگر روشهای تامین مالی میباشد که در این درس میآموزید.
نحوه ورود شرکتها به بازار بورس و نیز مزایا و معایب این روش را آموزش میبینید.
با افزایش سرمایه از طریق ابزارهای مبتنی بر بدهی( اوراق بهادار، اوراق مشارکت و گواهی سپرده) آشنا میشوید.
و نیز افزایش سرمایه از طریق مشارکت با شرکتهای سهامی عام را خواهید آموخت.
مدیریت مالی یک سازمان در پی افزایش ارزش شرکت میباشد و از آنجایی که این امر در عین اهمیت بالایی که دارد دشواریهای خاص خود را نیز دارد، لذا به دانشی عمیق و کاربردی در این حوزه نیاز است. ما در این درس تلاش کردهایم مجموعهای کامل شامل هرآنچه که برای مدیریت مالی پیشرفته شرکت به آن نیاز دارید را گردهم آوریم.
در این درس شیوههای مدیریت سرمایه در گردش را خواهید آموخت.
به بررسی تاثیر تورم بر سرمایه در گردش خواهید پرداخت.
روشهای ارزشگذاری مبتنی بر دارایی را بررسی خواهید کرد.
بودجهبندی سرمایهای یکی دیگر از وظایف مدیران مالی است که در این دوره به شزح آن میپردازید.
روشهای تامین مالی بلندمدت را میآموزید.
تحلیل بازار ارز، تعاملات نظام ارزی و نرخهای ارز را بررسی خواهید کرد.
عوامل تعیین کننده نرخ ارز را تجزیه و تحلیل خواهید کرد.
عقد یک قرارداد و یا پیمان میان افراد و یا سازمانها یک توافق را بین طرفین ایجاد مینماید و برای هر یک از طرفین، وظایف و حقوقی را تعریف میکند، لذا در تبیین قراردادهای شرکت میبایست دقت موشکافانهای داشت.
در این درس با مفاهیم و مقررات عقد قراردادهای تجاری در عرصه بینالمللی و داخلی آشنا خواهید شد.
آئیننامه معاملات را بررسی و تحلیل خواهید نمود.
بررسی و تحلیل شرایط مناقصات و نیز مزایدات از دیگر مطالب تدریسی این دوره خواهد بود.
روشهای صحتسنجی هویت طرفین قرارداد از جمله؛ اشخاص حقیقی، نمایندگیها، موسسات غیرتجاری و… از دیگر مباحث این درس میباشد.
شرایط و مقررات تبیین و نگارش قرارداد و توافقنامهها را خواهید آموخت.
همچنین با انواع نگارش تعهدات قطعی و غیرقطعی آشنا خواهید گشت.
در این درس به بررسی نرمافزارهای کارآمد حوزه مدیریت پروژه و آشنایی با نحوه استفاده از آنها خواهیم پرداخت.
خواهید آموخت چگونه جریان نقدینگی ( Cash Flaw ) را از طریق نرمافزارهای مدیریت پروژه، کنترل و پایش نمائید.
تحلیل ریسک، ارزش پروژه و نیز رصد بودجه پروژه از مطالب دیگریست که به آن پرداخته میشود.
آموزش نحوه تحلیل علمی شرایط بازار از طریق خروجیهای حاصل از نرمافزارهای مدیریتی، از دیگر مباحث این درس است.
تعریف KPIهای دقیق و متناسب با فعالیتها و اهداف سازمانها به وسیله نرمافزارهای مدیریت پروژه از اهداف بعدی این درس میباشد.
به بررسی مفهوم CRM ( ارتباط با مشتریان ) و نحوه تعریف آن برای سازمانها؛ متناسب با عملکرد اجرایی و استراتژیهای آنان، خواهید پرداخت.
مدیر یک پروژه موظف است برنامه اجرایی یک پروژه را تهیه نمائید و بر شیوه و درستی اجرای آن برنامه نظارت کند. مدیران پروژه مراحل انجام پروژه را متناسب با بازههای زمانی مدنظر و نیز میزان منابع در دسترس برای انجام آن پروژه تنظیم و کنترل میکنند.
سرفصلهای اصلی این درس عبارتند از؛
شیوههای مدیریت زمان در انجام پروژههای مختلف
چگونگی مدیریت یکپارچه عملکرد اجزای مختلف یک پروژه همگام با یکدیگر
روشهای مدیریت منابع و بودجه اختصاصی سازمان برای پروژه مدنظر
مدیریت ارتباطات درونسازمانی و برونسازمانی
همه موارد فوق مطالبی هستند که برای یک مدیریت پروژه سازمانی به آن نیاز خواهید داشت و در این دوره به آنها خواهیم پرداخت.
مهندسی ارزش در واقع تلاشی سیستماتیک به منظور تجزیه و تحلیل ویژگیهای پروژه طراحی شده ،امکانات مورد استفاده در پروژه و نیز انتخاب مواد و تجهیزات با هدف دستیابی به عملکرد بهینه و مورد انتظار در کنار کاهش هزینه ها برای سازمان است.
شما در این دوره به صورت عملی با مراحل مهندسی ارزش در پروژه آشنا خواهیدشد.
نحوه تحلیل مسائل کلیدی عملکردی حاکم بر پروژه را در این دوره خواهیدآموخت.
روشهای ارزیابی ایدههای حاصل از جلسه خلاق را آموزش میبینید. بررسی این مهم که؛ چه ایدههای پتانسیل عملی شدن و به اجرا درآمدن را دارند و چه ایدههای خلاف مسیر اهداف پروژه هستند و فاقد پتانسیل تبدیل شدن به ارزش پروژه هستند .
بررسی و تحلیل روشهای جایگزین ممکن در مسیر انجام پروژه از دیگر عملکردهای بخش مهندسی ارزش پروژه است که در این درس به آن پرداخته میشود.
طراحی پیشنهادات و ارزشهای پذیرفته شده در بطن پروژه طراحی شده نیز به عهده این بخش سازمان میباشد که روشهای اجرای آن در ضمن پروژه را خواهید آموخت.
این دوره به صورت یکساله بوده که دانشپذیران در مجموع ٣٠٠ ساعت آموزشی را سپری مینمایند.
برای سهولت در امر تحصیل عزیزان شاغل، کلاسها به انتخاب متقاضیان و در روزهای دوشنبه، چهارشنبه، پنجشنبه و جمعه به شرح زیر برگزار میگردد:
در پایان به دانشپذیران گواهینامهای مبنی بر گذراندن این دوره از دانشکده مدیریت دانشگاه تهران اعطا خواهد شد.
از دیگر ویژگیهای این گواهینامه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
© کليه حقوق محتوای اين سایت متعلق به دانشکده مدیریت دانشگاه تهران می باشد.